Ugrás a fő tartalomra
Kaposvári Nagypiac - 7400 Kaposvár, Baross G. u. 5-13.

Ismét TÖKnevelő verseny!

2020-04-21

Ismét TÖKnevelő versenyt hirdet a Nagypiac!

nagypiac_tok_18kocka_20200423 ps

A Kaposvári Nagypiac ismét TÖKnevelő versenyt hirdet fiatal és idősebb kertbarátoknak.

Szeretettel várunk benneteket a Kaposvári Nagypiac októberi „TÖKjó Napok” rendezvényén. A minél nagyobb és érdekesebb tökök neveléséhez az őstermelőink néhány jótanácsot is adnak.
Hogyan vessük és gondozzuk a tököt?
• Egy pohárba (például használt tejfölös dobozba) tegyünk laza szerkezetű földet. Helyezzünk bele poharanként 1 db tökmagot, kb. 2 cm mélyre.
• Erősen locsoljuk be, majd tegyük meleg, napsütötte helyre, például ablakba. Ezt követően a kelésig már csak egyszer, két nap múlva locsoljuk, de nem hideg vízzel.
• Négy-öt nap múlva kibújik a csíra, két hét múlva kiültethető a palánta. Miután kikelt a növény, már lehet és szükséges is locsolni, de kelés előtt sokszor nem szabad, mivel az öntözővíz lehűti a talajt, a mag „bekotlósodik”. A palánta nevelésekor 70-80%-os keléssel számoljunk, ha 1 palántát szeretnénk, legalább 2 magot vessünk el - a három esetén biztosan sikerül.
• A megerősödött tökpalántát két hét múlva ültessük ki úgy, hogy a talaj tölcsérszerűen a tövéhez vezesse a csapadékot, a sziklevele a talajszinten legyen. Nitrogén műtrágyát csak a tenyészidőszak elején célszerű kiszórni, amikor a futások 30-50 cm hosszúak. Védett helyre tegyük, ahol nem bántják, nem gurul át rajta labda és nem dől rá a játékbicikli.
A tök szereti a napfényt, a vizet, a tápanyagot vagyis a gondozást. Sokszor tekintsünk rá, vigyázzunk rá egészen addig, amíg szép nagy nem lesz! Ha mindez sikerült, akkor Ti vagytok a legügyesebbek!
Találkozunk Veletek az októberi Tökjó Napokon a Kaposvári Nagypiacon. A versenyre való jelentkezést és a kertészkedés, nevelés során készített fotóitokat is várjuk a info@nagypiac.hu e-mailcímre vagy a Kaposvári Nagypiac Facebook oldalán üzenetben.
Nemcsak a legszebb, a legnagyobb TÖK, de a legjobb gondozók, óvodai csoportok is díjat kapnak!

Itt jegyezzük meg, hogy a legnagyobb tök a világon több mint egy tonnát, 1120 kilót nyomott Belgiumban, de Magyarországon is akadt már 250 kilós, és Kaposban is 90 kilós példány! Az októberi tökfesztiválon a legszebb és legnagyobb kaposi és somogyi tökök vetélkednek, de díjazzuk a tökből készült ételeket, italokat, és a legművészibb tökfaragványokat is!


További információ a https://www.facebook.com/kaposvarinagypiac oldalon.

 

Ismét TÖKnevelő verseny! Ismét TÖKnevelő verseny!